Na warsztatach, które odbyły się 06.09.2021
Uczestnicy mieli możliwość skosztowania ale też i przygotowania przez siebie potraw jakie przygotowywali Kameduli założyciele Klasztoru Wigierskiego.Ich kuchnia była prosta, oparta o dostępne, regionalne produkty z przewagą warzyw, owoców, potraw mącznych, jaj. Mięso pojawiało się w niej rzadko, najczęściej jadano ryby. Z mięs najbardziej dostępna była dziczyzna, jednak delektować się nią mógł tylko Król. Codzienne posiłki były proste wręcz skromne, ale bardzo pożywne. Lepiej jadano tylko w święta i przy okazji wizyt znacznych gości. Posiłki były rodzinne i celebrowane. Podczas warsztatów w Klasztorze uczestnicy będą mogli zmierzyć się z potrawami z ryb z okolicznych jezior i ekologicznych warzyw z regionu Zielonych Płuc Polski. Z dziczyzny nauczą się przyrządzać kaczkę. Osoby biorące udział w warsztatach fotograficznych będą mogły szlifować swoje umiejętności robiąc zdjęcia z krzątaniny w kuchni i przygotowanych specjałów kulinarnych. Przewidziane w ramach tych warsztatów są również wyjazdy w plener jak i uchwycenie na fotografii kompleksu Wigierskiego. Wigry będąc położone na półwyspie i oblane z trzech stron wodą dają niesamowite możliwości fotograficzne. Wschody i zachody słońca, mgła snująca się po bagnach, jeziorze, zwierzęta dzikie, które żerują na okolicznych łąkach. Możliwości jest mnóstwo by stworzyć niesamowite i niepowtarzalne obrazy. Uczestnicy nauczą się jak złapać upływający czas, jak złożyć obraz, skomponować zdjęcia, wykorzystać światło naturalne.