W naszym Klasztorze w dniach 06.09 - 12.09.2021 odbędą się Warsztaty kulinarno-fotograficzne. Na to wydarzenie przygotowaliśmy mnóswto pięknych atrakcji. Uczestnicy warsztatów kulinarnych będą mogli poznać tajniki kuchni kamedulskiej związanej z regionem suwalszczyzny, a zdrugiej strony uczestnicy warsztatów fotograficznych będą mogli od drugiej strony sfotografować efekty pracy kuchni.

WARSZTATY KULINARNO-FOTOGRAFICZNE, JAK MOŻNA PIĘKNIE UCHWYCIĆ POTRAWĘ, JAK MOŻNA ZOBACZYĆ FOTOGRAFÓW W AKCJI? NASI UCZESTNICY PRZEKONALI SIĘ, JAK TRUDNA, A JEDNOCZEŚNIE CIEKAWA MOŻE BYĆ PRACA FOTOGRAFA, I JAK MUSI WSPÓŁPRACOWAĆ Z AUTOREM POTRAW.
Kuchnia kamedulska okazała się wdzięcznym tematem
Celem naszego warsztatu było podniesienie wiedzy o kuchni regionalnej oraz umiejętności fotografowania (przekazywania informacji i emocji za pomocą obrazu), a także stworzenie warunków do rozwijania aktywności twórczej w życiu społecznym w oparciu o zasoby lokalne, kulturowe i przyrodnicze pogranicza uczestników warsztatów. Osiągnęliśmy ten cel poprzez przeprowadzenie warsztatów fotograficznych i kulinarnych oraz działań kulturalnych. W ramach warsztatów kulinarnych uczestnicy podnieśli wiedzę o przygotowywaniu zdrowych posiłków oraz mieli możliwość wymiany doświadczeń kulinarnych pomiędzy sobą odnośnie dań regionalnych. Bardzo ważne jest aby kultywować tradycyjną kuchnię tego regionu. W ramach warsztatów fotograficznych została przekazana wiedza podstawowa o fotografowaniu , jego celu, sposobach, kadrowaniu. Uczestnicy warsztatów mogli wykorzystać nabyte umiejętności podczas fotografowania potraw przygotowanych na końcowych godzinach warsztatów kulinarnych.
Pragniemy zaprezentować piękne fotografie, które powstały na warsztatach fotograficznych
Jako upamiętnienie tych warsztatów obecnie trwają parce nad publikacją AlbumuKulinarnegoe, w którym zaprezentujemy w sposób bardzo atrakcyjny dzieła naszej kuchni w połączeniu z okolicą, która nieodzownie łączy się z Wigierskim Klasztorem Kamedulskim. Kameduli byli pustelnikami, czerpiącymi z dóbr natury. Nie jedli mięsa, jednocześnie w starych księgoch opisane jest, że to co było z jeziora nie było mięsem, zatem bywało, że żywili się kaczkami i bobrami. Jedli dużo ryb oraz warzych i ziół. Kuchnia, którą pragniemy przekazać naszym przybywającym gościom to prosta, z mnóstwem ziół, które chodujemy w naszym ogrodzie. Ziemniaki, buraki, soczewica, to to co króluje na naszym stole. Oczywiście nie może zabraknąć również przysmaków regionu Suwalszczyzny, takich jak kartaczy, soczewiaków, pierogów, farszynek.

